Stichting Kolewa

Geef een toekomst met een glimlach!

Doneer nu!

  • Wie we zijn
    • Bestuur en team
    • Missie – Visie – Kernwaarden
    • Beleidsplan 2022 – 2025, projectplannen en jaarverslagen.
    • Samenwerking veldpartners
    • Privacyverklaring
  • Wat we doen
  • Wie helpen wij
    • Kinderen met schisis
    • Project voor kinderen met hoorproblemen
    • Plastische chirurgie voor ernstige brandwonden
    • Kinderen met een andere medische hulpvraag
    • Waterfilter project
  • Help mee!
  • Stage/vrijwilliger
  • Nieuws
    • Blog
    • Nieuwsbrief
  • Contact
    • Contactformulier
    • Donatie opzeggen

Rambu Nona Nalu uit Sumba krijgt eindelijk hulp

19 maart 2020 door Syta Plantinga 2 Reacties

Het meisje, inmiddels zeven jaar oud, is geboren met meningocele. We zien dit meestal in de vorm van een waterhoofd of “open ruggetje”. Bij Rambu heeft deze aandoening zich echter geopenbaard in het gezicht. Er was nimmer geld om een arts te consulteren op Bali, ondanks het advies van lokale artsen in Waingapu. We zijn blij dat onze lokale scout ons heeft geattendeerd op dit meisje. Na een wirwar van papierwerk konden we haar en haar moeder op 6 maart meenemen naar het opvanghuis Rumah Bicara in Denpasar. Wat is er nu precies met Rambu aan de hand?

Medisch adviseur en huisarts in Alphen aan den Rijn Koos van Alphen legt het uit: Rambu is geboren met wat we een sluitingsdefect in de neuraal buis noemen. De neuraal buis is dat deel van het zenuwstelsel waaruit in de embryonale fase onze hersenen en het ruggenmerg gevormd worden.Er kan op 3 niveaus een sluitingsdefect optreden. Met meest bekend is de meningocele/spina bifida/het open ruggetje. Het defect is dan ergens in het traject van de wervelkolom gelegen en kan zich hoger of lager bevinden. Is het sluitingsdefect op het niveau van de hersenen dan spreken we over encehalocele. Dit kan aan de voor- /achterzijde van het hoofd zitten op plaatsen waar de schedelnaden lopen, die aanvankelijk open zijn en later verbenen. Onze schedel bestaat als we net geboren zijn uit meerdere botten die naarmate we ouder worden vergroeien met elkaar. De derde vorm is de ernstigste en heet anencephalie. Hierbij zijn de hersenen niet aangelegd/ontwikkeld. Deze situatie is niet met het leven verenigbaar en het kind overlijdt bij de geboorte.

De oorzaken zijn niet eenduidig. Zeker zijn genetische factoren aantoonbaar, maar ook omgevingsfactoren en vitamine gebrek (denk aan B groep/foliumzuur). Gezien de locatie van de afwijking bij Rambu is zij waarschijnlijk normaal, zonder afwijkingen geboren en is de zwelling op latere leeftijd ontstaan. De hersenvliezen puilen als het ware uit de schedel.

De behandeling is neuro-chirurgisch: de uitpuilende hersenvliezen worden in de schedel ”teruggelegd” en de opening wordt gesloten. Als er door de afwijking neurologische problemen zijn ontstaan, blijven die vaak bestaan. Soms is het noodzakelijk om in de hersenen een soort drain te plaatsen om te voorkomen dat de hersendruk te hoog wordt en daardoor hersenweefsel kapot kan gaan (we kennen dat ook bij hydrocephalie, maar omdat dat bij de geboorte al aanwezig is sluiten de schedelbeenderen zich niet en neemt het hoofd in omvang zo toe).

Rambu voelt zich inmiddels al helemaal thuis bij Kolewa. Ze doet enthousiast mee aan alle activiteiten en is dol op bezoek! Helaas zal dat in deze tijden van maatregelen rondom het cornonavirus niet vaak het geval zijn, maar als Syta Plantinga het opvanghuis binnenkomt kan ze het niet laten om een knuffel te vragen en steekt ze spontaan een heel verhaal af! Of haar behandeling snel kan worden opgestart is de vraag… maar dat het gaat gebeuren, daar gaan we alles aan doen!

Facebooktwitterredditpinterestmail

Categorie: Nieuws

Zoeken

Reacties

  1. Robert Lemaire zegt

    22 maart 2020 om 14:23

    Beste Syta Plantinga,

    Met belangstelling las ik over het goede werk wat jullie doen in Indonesië en viel mij in het bijzonder het verhaal op over het meisje Rambu Nona Nalu. Als ik het goed begrepen heb, moet zij worden worden geopereerd door een Neurochirurg en volgens mij ken ik er een die daarin behulpzaam zou kunnen zijn.
    Dr. Van Klaveren is een Neurochirurg die deels woonachtig is op Bali en deels in Hong Kong. Hij is ook directeur van een gerenommeerde ziekenhuisgroep en heeft al veel kinderen uit Indonesië geopereerd en laten opereren in ‘zijn’ ziekenhuizen in Thailand, Maleisië en China. Soms opereert hij ook op Bali en in Jakarta. Ik ken hem omdat ik ooit voor 2 Indo kindjes een operatie heb gesponsord in Nederland, welke door hem zijn uitgevoerd. Mocht er belangstelling zijn om met hem in contact te komen, dan kan ik jullie wel verbinden. En wellicht kent u hem zelf al, hij woont nl. al jaren op Bali. Laat het mij maar weten. Inmiddels wens ik jullie sterkte in deze bange tijden met het loerende Coronavirus. Met vriendelijke groet. Robert.

    Beantwoorden
    • Syta Plantinga zegt

      24 maart 2020 om 01:35

      Beste Robert, dank voor je reactie. Ik heb je een mail gestuurd. vriendelijke groeten. Syta Plantinga.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Doneer nu!

Stichting Kolewa Follow

Kolewa biedt jaarlijks kinderen en jong volwassenen toegang tot medische zorg en speciaal onderwijs in Indonesië en schoon drinkwater op de NTT eilanden.

stichtingkolewa
stichtingkolewa Stichting Kolewa @stichtingkolewa ·
30 jan

Klaar voor het #bezoek uit Nederland in ons #opvanghuis #kantoor #thuisbasis : een warm welkom voor deze fantastische #sponsor van o.a. Het #schoolproject en #schisis #kinderen http://www.kolewa.com

3

Reply on Twitter 1619974201406029826 Retweet on Twitter 1619974201406029826 Like on Twitter 1619974201406029826 4 Twitter 1619974201406029826
stichtingkolewa Stichting Kolewa @stichtingkolewa ·
29 jan

Wanneer ben je te oud om geholpen te worden? Nooit kwam een #ngo eerder langs , onze scout op Ceram #molukken vond haar en wij gaan overleggen met artsen op #bali . Je bent nooit te oud om te leren… dus ook niet te oud om geopereerd te worden 🙏🏼 http://www.kolewa.com #doneer

2

Reply on Twitter 1619840612534202368 Retweet on Twitter 1619840612534202368 Like on Twitter 1619840612534202368 3 Twitter 1619840612534202368
stichtingkolewa Stichting Kolewa @stichtingkolewa ·
26 jan

Teamlid Holldyn is op dit moment op #Sumba. Samen met onze lokale scout worden 4 kids met #schisis voorbereid op hun medische reis naar #bali #freesurgery en verblijf in ons #opvanghuis dankzij #donaties uit #NL #newsmile #smile #givesmile #doneernu http://www.kolewa.com

Reply on Twitter 1618605350713974787 Retweet on Twitter 1618605350713974787 Like on Twitter 1618605350713974787 3 Twitter 1618605350713974787
Load More

Geef een toekomst met een glimlach!

In Indonesië wachten nog veel kinderen op een operatie of medische hulp. Kinderen met schisis, gehoorproblemen, ernstige vergroeiingen door brandwonden, spina bifida of anus-atresie. Ons doel is dat zij kunnen opgroeien als ieder ander kind. Kolewa draait volledig op donaties. Al voor 550 euro is het mogelijk een kindje met schisis te opereren. Met elk bedrag maakt u het verschil. Steun Stichting Kolewa. Geef een toekomst met een glimlach!

https://www.youtube.com/watch?v=N9ZudDwtjHI

Schenken met maximaal fiscaal voordeel? Stap dan over op het geven via een periodieke gift. Informeer via pr@kolewa.com

Search

Contact

Stichting Kolewa /Kolewa Foundation
Raadhuisstraat 110
2406 AH Alphen aan den Rijn, Nederland

E-mail: info@kolewa.com of kolewaceo@gmail.com
Stichting Kolewa NL79ABNA0980910668

Kolewa Foundation:

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Stichting Kolewa is een erkend goed doel

Voor deze erkenning gelden strenge kwaliteitseisen. Meer weten? Kijk op geef.gerust.nl

Hou me op de hoogte

Copyright © 2023| Stichting Kolewa | Zin In Webdesign | Privacy statement