Wij richten ons op kinderen en gezinnen die leven in de meest geïsoleerde en arme gebieden van Indonesië, waar andere hulporganisaties niet of nauwelijks komen. Deze gebieden zijn lastig bereikbaar. Heel veel gezinnen kunnen amper het hoofd boven water houden. Goede medische voorzieningen ontbreken evenals kennis over hygiëne, gezondheid, gezonde voeding en speciaal onderwijs indien nodig.
Kinderen die geboren worden met een beperking krijgen hierdoor niet de zorg die ze nodig hebben met vaak desastreuze gevolgen. Zo zijn er kinderen die kampen met ernstige vergroeiingen ten gevolge van niet behandelde brandwonden, of ondergewicht door gebrek aan gezonde voeding en/of nauwelijks kunnen eten ten gevolge van schisis.
In de westerse wereld worden kinderen met lichamelijke afwijkingen vrijwel direct geholpen, maar in Indonesië worden deze kinderen niet voorzien van de adequate zorg. Hierdoor wordt het functioneren in het dagelijks leven van deze kinderen sterk belemmerd.
Stichting Kolewa stelt zich ten doel deze kinderen die ten gevolge van een beperking (nog) niet zelfstandig kunnen participeren in de samenleving een zo volwaardig mogelijke plek te bieden.
Stichting Care4Needs heeft een mooie film gemaakt over Kolewa en wat we doen:
Wij bereiken dit door:
*Outreach
We werken met name op de NTT-eilanden, de kleinere en armere eilanden ten oosten van Bali zoals Timor, Flores, Rote, Sumba, Alor en de Molukken. Regelmatig wordt een outreach georganiseerd, waarbij we afreizen en kinderen scouten die in aanmerking komen voor een operatie of medische hulp. Zo bezoeken teamleden Ersa en Holldyn bijvoorbeeld met grote regelmaat het eiland Ambon en Seram. Samen met lokale scout Christian trekken zij de binnenlanden in. Ook vrijwilliger Tony Manusama steunt ons hierin en legt contacten met overheden en dorpshoofden om toestemming voor de medische reis van het kind in kwestie te verkrijgen. Armoede en onwetendheid maken dat er een enorm aanbod aan patiënten is ontstaan. Niet alleen schisis-kinderen, maar ook ernstige brandwonden, kinderen geboren zonder anus, waterhoofdjes en spina-bifida (open ruggetje) vinden de weg naar stichting Kolewa.
* Voorbereiding en begeleiding
De staf en vrijwilligers begeleiden patiënten naar ziekenhuizen op Bali voor onderzoek en operaties. Iedere patiënt komt met een begeleider. Stichting Kolewa draagt de kosten voor transport en onderdak gedurende deze periode, door het hele jaar op verschillende manieren fondsen te werven. (Presentaties geven bij serviceclubs,aanvragen indienen bij vermogensfondsen en akties van Kolewa-vrienden op geef.nl
* Operaties en hulpmiddelen
Kolewa financiert de operaties en zorgt voor hulpmiddelen, zoals rolstoelen en braces.
* Revalidatie en (speciaal) onderwijs
Nadat een kind de eerste hulp gekregen heeft op Bali, in de vorm van een operatie, andere medische zorg of een hoorapparaat of bril wordt vervolgens gezocht naar de juiste weg voor revalidatie. Voor sommige kinderen is er de Sushrusa Dovenschool of speciaal onderwijs in de vorm van SLB-scholen. Verschillende kinderen krijgen een aanvulling op regulier onderwijs in de vorm van logopedie, zoals in Karangasem waar kinderen wekelijks extra logopedie en lessen gebarentaal krijgen van ons team.
* Voorlichting en advies
Ouders worden meer bewust gemaakt van hoe zij hun kind optimaal kunnen stimuleren en ondersteunen door ook broertjes en zusjes betrekken wij eens per jaar bij onze activiteiten door een ‘family-gathering’ met een educatief karakter te organiseren, steeds op een ander eiland.
.
De outreach-car met zijn vierwielaandrijving maakt het mogelijk om omliggende gebieden en moeilijk plekken op Bali te bereiken en te verkennen. Wij komen op plekken waar anderen niet kunnen komen! Dankzij de aanpassingen aan de Toyota is het mogelijk om een groep mensen en bagage per keer te vervoeren naar Denpasar voor consult en behandeling.
Op onze outreach-car prijken de logo’s van een aantal van onze sponsors die het mogelijk maken er dagelijks op uit te trekken in de provincies Bali, Lombok en Nusa Penida.