Dit bericht online lezen? Klik hier
 

We sluiten een mooi jaar af: Dank lieve vrienden van Kolewa!

Beste ,

 

Het is alweer met trots en genoegen dat we als team van Stichting Kolewa het jaar af mogen sluiten met een mooi behaald resultaat. In totaal gaven we 108 met schisis geboren kinderen een levens veranderende corrigerende operatie en werden er in totaal ruim 140 kinderen, samen met een ouder, tijdelijk gehuisvest in ons opvanghuis in Denpasar. Ons schoolproject voor dove en slechthorende kinderen telt al 15 leerlingen en op de valreep van 2018 lukte het ons een nieuwe schoolbus te bestellen.

De bovenstaande cijfers zijn slechts een greep uit het aantal  uitgevoerde projecten van Stichting Kolewa op Bali. In ons jaarverslag komen we er uitgebreid op terug.

Voor nu wens ik u, als voorzitter,  hele fijne feestdagen en een nieuw jaar vol voorspoed en geluk, maar vooral gezondheid. Wij allemaal, de besturen in Nederland en Indonesië, het team, de vrijwilligers, de ouders en de kinderen, zijn ontzettend dankbaar! Zonder uw steun, betrokkenheid en vriendschap hadden we het nooit gered.

 

Family gathering op Timor

 

Stichting Kolewa blijft de kinderen die zij helpt monitoren. Naast enkele keren per jaar telefonisch contact of een huisbezoek, organiseren we eens per jaar een family-gathering op Bali en eentje op een van de Nusa Tenggara eilanden. Eind november was de groep uit Timor aan de beurt. Alle 30 geopereerde kinderen uit de wijde omgeving van Kupang kwamen een weekend bijeen in het gastvrije hotel Hasjenda. Uiteraard werden zij begeleid door een ouder en soms zelfs ouders en broertjes en zusjes. Het Kolewa team controleerde hun conditie, gehemelte en kaak en gaf een opfris-cursus logopedie aan de hand van het zelfhulp-boekje. Naast leren was er tijd voor spelen en creativiteit.

De ouders woonden een seminar bij van verloskundige Uttari, bestuurslid  en teamlid van Yayasan Kolewa Harapan Indonesie, over gezonde voeding en het omgaan met een kind met een handicap. Een tweede teamlid afkomstig uit het onderwijs, Holldyn Nitti, presenteerde aan de hand van voorbeelden uit de praktijk tips met betrekking tot opvoeding, belonen en straffen van jonge kinderen in het algemeen. Dit deed ze samen met de Nederlandse studente Sharon Klein, die op dit moment stage loopt op Bali (vanuit de opleiding maatschappelijk werk).

Bijzonder was het dat naast Syta Plantinga  ook bestuurslid Annemiek van Haastregt aanwezig was. Zij maakte de family-gathering van het begin tot het einde mee en zag een aantal patiënten die haar dochter Eva, eerder dit jaar, als stagiaire had begeleid. De kennismaking met Wellem (anusatresie en down-syndroom) was daarbij wel een hoogtepunt.

Het werd een zeer succesvol, vrolijk en leerzaam weekend voor allen. Bij vier schisis-kinderen werd geconstateerd dat er een tweede operatie op Bali nodig is om het gehemelte volledig gesloten te krijgen. Een vijfde patiënt komt in aanmerking voor een bone-graft operatie (transplantatie van bot uit de heup in de kaak) vanwege een onvolgroeide kaak. Bij Ingky, slachtoffer van brandwonden zal volgend jaar ook nog een kleine ingreep plaatsvinden om het draaien van de nek comfortabeler te maken.

Hoewel dit jaarlijks terugkerend evenement al een drukke agenda kent, was er toch tijd voor het scouten van nieuwe patiënten. Op vrijdag middag en zondagmiddag bezochten we zes nieuwe gezinnen met een hulpvraag. Van hen werden alle gegevens genoteerd, foto’s gemaakt en staan hun namen inmiddels op onze wachtlijst.

Maandagochtend vroeg vertrok het Kolewa team met NAM-air naar Bali. Teamlid Holldyn bleef achter, zij kwam later op Bali aan met 5 nieuwe patiënten en daarmee zit het opvanghuis Ruma Bicara dan weer meer dan vol!

 

Word vriend en ontvang een boek!

Sinds september proberen we er 100 vrienden voor Kolewa bij te krijgen en dat begint aardig op gang te komen. Als je je aanmeldt als vaste vriend krijg je het boekje Geluk op recept van Francois Geelen kado. We kunnen nog meer vrienden gebruiken! Help jij mee om deze actie bekend te maken? Lees meer over hoe het werkt...

Ook in Nederland zitten we niet stil!

In Indonesië wordt heel hard gewerkt voor de kinderen van Kolewa, maar ook in Nederland zitten we niet stil! Op veel plekken proberen we aandacht te vragen voor Kolewa, en met succes! Hieronder een paar verhalen van de afgelopen maanden.

De bestuursleden trekken er regelmatig op uit. Zo gingen Annemiek van Haastregt en Manon Brugman deze zomer naar de Rotary club in Ter Aar om meer te vertellen over Kolewa. Dit resulteerde in een royale gift voor ons waterfilter- project. Lees meer...

 

De warmte van Kolewa

Terwijl de lichtjes mijn kerstboom kleuren en de tuin onder een laagje sneeuw bedekt ligt, is het moeilijk voor te stellen dat ik een paar dagen geleden nog op Bali was. Als nieuw bestuurslid van Kolewa had ik de wens om ter plekke kennis te gaan nemen van onze projecten en ook om mijn Indonesische collega’s te ontmoeten.
Mijn ‘to do-list” was groot, want er gebeurt veel, heel veel. Als volger van onze nieuwsbrief, site en facebook-pagina leest u daar dagelijks over en er zou een boek over geschreven kunnen worden. Maar dit is een blog.
Mijn ‘waarom’ voor Kolewa, begonnen als donateur, later als moeder van een stagiaire en nu als bestuurslid, ligt in de persoonlijke, directe en betrokken manier van hulp bieden. Ik heb nu met eigen ogen gezien hoe we dat doen, voor wie en wat dat voor levens veranderende impact heeft op deze kinderen en hun familie. Lees meer...

 

Interview Paul en Greet Kool

Sinds een paar jaar zijn Paul en Greet Kool betrokken bij Kolewa, en al snel een van de trouwere donateurs en ambassadeurs voor de Stichting geworden. Ze vertellen waarom ze zich inzetten voor Kolewa.

  1. Wie zijn jullie – kun je wat meer vertellen over jullie situatie? 

Greet en Paul Kool, kleine zelfstandigen en als zodanig gezinshuisouders voor de Driestroom. Wij zorgen samen voor dove en slechthorende jongeren die niet huis kunnen wonen. Daarnaast doen we nog weekend- en vakantieopvang, vrijwilligerswerk en ben ik (Paul) ook nog lid van de RvT van het unieke verzorgingshuis voor doven in Nederland, de Gelderhorst.

We zijn beiden doof, Greet doof geboren, ik op jonge leeftijd doof geworden. We hebben dan ook een groot netwerk in de Dovenwereld in Nederland. En uiteraard heel veel affiniteit met andere doven in de wereld.

  1. Op welke manier zijn jullie met Kolewa in aanraking gekomen?

In het verleden viel het gezinshuis onder de Koninklijke Kentalis, daar hebben we een aantal jaren samengewerkt met een coördinator. Onze oude “baas” dus, benaderde ons enige jaren geleden over het project doven en slechthorenden van Kolewa. We besloten eerst zelf te gaan kijken. En ja, we denken dat de hulp nodig en nuttig is en vooral dat het geld goed besteed wordt. Eten is overal prioriteit 1 maar onderwijs heb je nodig om in de toekomst zelf voor je eten te kunnen zorgen. Dove kinderen moeten een kans hebben volwaardig mee te draaien.

  1. Wat trekt jullie aan in Kolewa, waarom steunen jullie de stichting?

Wij hebben ons vooral op Dove en slechthorende kinderen gericht, de kampong bezocht, de school in Denpasar, de lessen enz. De kinderen die ver van Denpasar wonen. Ze zitten vaak of niet op school of als meubilair achterin de klas zonder de les te kunnen volgen. Ouders hebben weinig middelen, wonen in de kampong in een huis dat wij een hut zouden noemen. Wat opviel, hoe blij de kinderen waren dat ze naar school konden. Uren in de auto is voor hen geen probleem, alleen die auto was er niet. Daar hebben we ons voor ingespannen.  Veel mensen uit ons netwerk hebben gedoneerd. Zelf hebben we ook bijgedragen en uiteindelijk lukte het bijvoorbeeld om een mooie 7 persoons auto te kopen en een chauffeur in dienst te nemen. WereldWijd voor Kinderen en Auris ondersteunden o.a. in bijdragen aan schoolgeld. Dat kan alleen omdat het geld 1 op 1 naar het beoogde doel gaat, geen dure managementlagen, geen CEO met een topsalaris, veel vrijwilligers en stagiaires, personeel uit het land zelf etc.

Inmiddels rijdt die bus alle dagen meer dan vol op en neer en zijn er nog veel kinderen die niet naar school kunnen. We mogen dus weer aan de bak voor een grotere bus. Weer een uitdaging die we graag aangaan!

  1. Zouden jullie Kolewa aan een ander aanraden en met welke argumenten?

Kolewa doet veel meer dan dove kinderen helpen: kinderen met schisis, brandwonden enz. een kans geven door een levensverbeterende operatie. Zelf les geven in de sloppenwijken van Denpasar, waterfilers brengen naar de kampongs. Kortom je draagt direct wat bij, je geld wordt van een bestemming voorzien die jij wilt. Je helpt echt een kind en daarmee vaak een hele gemeenschap. Tegelijkertijd doen studenten uit Nederland een ervaring op die zij hun hele leven niet meer zullen vergeten. Hulp zoals hulp zou moeten zijn !

  1. Hebben jullie verder nog opmerkingen tips of ideeën?

Nog meer aan de weg timmeren in Nederland om fondsen te werven!

 

Recept Indische pasteitjes met chilisaus

Ingrediënten:
Deeg: 550 g bloem - 3 eieren- 150 ml water. Vulling: 1 ui- 1 winterwortel- 1 teentje knoflook-1 bos bladselderij-350 g half-om-half gehakt- 50 g diepvrieserwten-zout-versgemalen peper. Chilisaus: 3 takjes koriander- 1 teentje knoflook- 1 rode chilipeper- 100 ml water- 4 el poedersuiker- 2 tl tomatenpuree- 1 limoen- 1 citroen

Bereiden:
1. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de eieren en een gedeelte van het water. Kneed er beetje bij beetje de bloem en de rest van het water door en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg circa een uur rusten in de koelkast.

2. Pel en snipper de ui. Schil en rasp de wortel grof. Pel en snijd de knoflook fijn. Pluk en hak de selderie. Meng het gehakt de ui, wortel, knoflook, erwten en selderij en breng op smaak met zout en peper.

3. Kluts het ei. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht dun uit en steek er met de steker rondjes uit. Schep een lepel vulling in het midden. Bestrijk de randen van het deeg met ei en vouw ze dicht. Druk ze dicht met een vork. Verhit de olie in een wok of frituurpan tot circa 180 ºC en bak de pasteitjes om en om goudbruin en gaar.

4. Snelle Chilisaus. Pluk de koriander. Pel en snijd de knoflook in stukjes. Snijd de peper in stukjes. Pureer in een blender de koriander, water, poedersuiker, tomatenpuree, peper, knoflook, rasp en sap van de limoen en rasp van de citroenschil tot er een mooie saus ontstaat.

5. Serveer de pasteitjes met de zelfgemaakte chilisaus.

(Bron: 24Kitchen)