Dit bericht online lezen? Klik hier
 

Zoveel vrienden zetten zich in voor onze Kolewa kinderen!

Beste ,

Wat zijn we blij met alle vrienden van Kolewa die zich inzetten en zo operaties, onderwijs en begeleiding mogelijk maken voor onze kinderen! In deze nieuwsbrief een paar mooie voorbeelden van deze betrokkenheid. We zetten een paar van onze trouwe ambassadeurs in het zonnetje.

Een mooie film-stage voor Colin Hut

Zowel in Indonesië als in Nederland proberen we ons voor te bereiden op het feit dat eind dit jaar de fondsen voor de schisis-operaties voor een deel zijn opgedroogd. Dit komt doordat er dan een einde komt aan een periode van de Global Grant vanuit de Rotary Foundation voor 2018-2019. Met deze zekerheid stelt het beschikbare budget ons in staat 180 operaties uit te voeren. Ten behoeve van een nieuwe fondsenwervingscampagne nodigde Stichting Kolewa de student Colin Hut uit een korte documentaire te maken op Bali. Colin had daar zeker oren naar en startte op Geef.nl een actie om zijn reis- en verblijfkosten te dekken. In twee weken verzamelde de aspirant filmmaker fantastisch materiaal. Eenmaal terug in Nederland selecteerde hij de juiste beelden voor een compleet verhaal. In de film die ontstaan is wordt het gehele proces van scouten, monitoren, de medische reis en de nazorg uitstekend weergegeven. Samen met Rotary Club Bali Nusa Dua hebben we een prachtig instrument in handen gekregen, hetgeen ons hopelijk in staat stelt voor 2020 tenminste 100 kinderen een levens-veranderende operatie te bieden. Een toekomst met een glimlach, daar gaan we voor!

Huisarts Koos van Alphen zet zich belangeloos in voor Kolewa

In de praktijk van huisarts Koos van Alphen, kwamen ze met regelmaat ter sprake: de bijzondere patiënten met ingewikkelde medische problematiek die Syta Plantinga, oprichter van Stichting Kolewa, en haar man Peter Veenstra tegenkwamen tijdens de ‘outreach’ op de afgelegen eilanden rondom Bali. Syta vertelde en nodigde uit om te komen kijken en met eigen ogen te zien wat Kolewa doet.

Tijdens hun vakantie op Bali in 2016 werden Koos en zijn partner natuurlijk mee op pad genomen. Direct was de belangstelling gewekt bij Koos; wat doen ze hier met heel weinig heel veel en wat kun je hier met heel weinig veel doen. Het was bijzonder om met eigen ogen kennis te nemen van de projecten van Kolewa.

Als je Koos vraagt naar wat hem vooral opvalt; ‘de algemene ontwikkeling en kennis over gezondheidszaken in Indonesië is wel minder en er wordt minder snel naar een arts gegaan. Daartegenover staat dat er wel eerder ‘grof geschut’ als antibiotica wordt ingezet. Terwijl dit in veel gevallen helemaal niet nodig is. In de westerse wereld kijken we het bijvoorbeeld bij koorts eerst even aan of gebruiken simpeler interventies waardoor een kindje met een ontsteking sneller opgeknapt is. Wat mij heel erg getroffen heeft, is het accepteren van “het is zoals het is”. Ik ervaar een groter incasseringsvermogen bij de mensen daar dan in onze westerse samenleving. Het hoort meer bij het leven. Dat heb ik wel meegenomen naar hier, accepteren van de dingen zoals ze zijn. Niet alles is maakbaar of oplosbaar.

Bij de eerste reis naar Bali is het niet gebleven: Koos is de afgelopen jaren diverse malen naar Bali gekomen. ‘Van lieverlee ben ik er steeds meer ingerold. Vroeger, nog tijdens mijn studie had ik de wens een aantal jaren naar Afrika te gaan, toen kon het niet. Ik heb altijd gezegd, je weet maar nooit. En toen Kolewa op mijn pad kwam begon er toch weer iets te kriebelen’.

Over waarom hij zich belangeloos inzet voor Kolewa hoeft Koos niet lang na te denken; ‘ik zie bij alle mensen die betrokken zijn- het bestuur, het team, de vrienden- hetzelfde: ze gaan er allemaal helemaal voor. Iedereen voelt zich aangesproken tot deze manier van structureel iets goeds kunnen doen. Voor mensen die geen kans of mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de voorzieningen binnen de gezondheidszorg, terwijl die er wel zijn. Omdat het letterlijk onbereikbaar voor ze is of simpelweg onbetaalbaar. Kolewa zet zich in waar mogelijk, alles overstijgend, los van ras, religie of aanziens des persoon.

Ze proberen zo ook het taboe te doorbreken waardoor kinderen en ook volwassenen puur door een zichtbare fysieke afwijking worden weggestopt, niet naar school gaan en daardoor heel kwetsbaar in het leven komen te staan. Kolewa probeert er alles aan te doen dat deze kinderen niet buiten de boot komen te vallen. Dit doen zij met intensieve begeleiding en aandacht. Niet alles wat ze onderweg tegenkomen kan worden opgelost maar ze hebben en houden de mensen in het vizier.

Kolewa zet zich breed in voor verbetering van de gezondheid, niet alleen door de operaties maar ook door bewustwording bijvoorbeeld over voeding en het inzetten van waterfilters zodat gezinnen over schoon drinkwater beschikken.

Hier staat het schisis team te trappelen, daar gebeurt er niets. Besef is er vaak ook niet dat er iets kan. Er gebeurt jaren helemaal niks.

Koos, Kolewa krijgt vaak de vraag, komt schisis daar veel meer voor dan hier?
'Ja, dat is zo, daar is ook onderzoek naar gedaan. Maar waardoor dat komt is toch niet eenduidig, Het heeft zeker met voeding te maken. Bijvoorbeeld door het slikken van foliumzuur (pre-nataal) hebben we vooral het aantal baby’s geboren met spina bifida in Nederland zien teruglopen. Voor kinderen geboren met schisis is dat niet zo duidelijk. En er is een genetische factor, maar het is zeker niet 1 op 1 erfelijk’.
Op de vraag waarom de vrouwen in Indonesië geen foliumzuur slikken, antwoord Koos; ‘Hier bij ons is de zorg overgeorganiseerd, je hoeft zelf eigenlijk niets eens na te denken, alles wordt voor je geregeld en daar is eigenlijk nog niets georganiseerd. Daar ligt nog wel een belangrijke rol ook voor de overheid en de gezondheidszorg. Hopelijk kunnen stichtingen als Kolewa daar ook een rol in spelen. Daar ligt nog wel een weg te gaan’.

Koos blikt vooruit: volgende maand begint zijn opvolger. Na 35 jaar als huisarts, sinds 2002 vanuit zijn praktijk in Alphen aan den Rijn, gaat hij de komende maanden afbouwen en zijn praktijk overdragen. ‘Mijn plan is om daarna vaker en langer op Bali te zijn en mijn medische kennis nog meer voor Kolewa te kunnen inzetten. Geen medische handelingen verrichten maar een stukje bijdragen aan de algemene ontwikkeling binnen het Kolewa team. Dan gaat het over basisprincipes binnen de gezondheidszorg. En hoe mooi is het of zou het zijn als deze kennis zich dan als een olievlek verder gaat uitspreiden. Dat is voor mij een enorme uitdaging, net zoals het Bahasa leren!!’

Een wereld van verschil: voor & na de operatie!

Satya Kumara werd geboren met schisis op 20-08-2018. Het jonge ouderpaar was ontdaan bij het zien van hun pasgeboren kindje en riep de hulp in van het Kolewa-team op Bali. In de daaropvolgende maanden bezochten we het gezinnetje in Klungkung regelmatig en ondersteunden we met baby-voeding. Op 5 april woog Satya ruim 5 kilo en kon de operatie ingepland worden. Moeder en kind verbleven in totaal twee weken in ons opvanghuis. De familie is erg gelukkig met deze totale metamorfose. We zien Satya echter terug: zodra ze 1 jaar is en tenminste 10 kilo weegt, volgt het operatief sluiten van het open gehemelte.

Project Namaste kwam met een geweldige verrassing!

Onder de naam Project Namaste zijn Bram en Rinnie de Groot al jaren actief voor schisis-kinderen uit Indonesië. Zij voeren veelal actie in het noorden des lands en zijn inmiddels bekende gezichten bij tal van bedrijven, scholen en verenigingen aldaar. Afgelopen april kwamen zij naar Bali met een enorme verrassing. Jaarlijks bezoeken zij de projecten van Stichting Kolewa en reizen mee naar diverse eilanden. De kinderen die dan worden opgehaald voor een operatie aan hazenlip, open gehemelte of de kaak, worden door Project Namaste gesponsord. In totaal staan zij dit jaar opnieuw garant voor maar liefst 14 kinderen! Bram en Rinnie brachten tijdens hun reis een aantal dagen door op Timor. Onder begeleiding van teamlid Holldyn en lokale scout Erwin bezochten ze zowel voormalige als nieuwe patiënten. Op Bali waren ze gedurende drie weken veelvuldig te vinden in ons opvanghuis Rumah Bicara, waar bijvoorbeeld gesjoeld werd met de kinderen. Het enthousiaste echtpaar ging mee naar de logopedie lessen in Karangasem en ook daar werden kinderen verrast met een huisbezoek. Naast het mogelijk maken van de levens-veranderende operaties voor schisiskinderen ondersteunden Bram en Rinnie ook de kraamkliniek van verloskundige Putu en en enkele arme gezinnen in Karangasem met balen rijst. Het was een mooie kans voor ons om deze ambassadeurs weer volledig op de hoogte te stellen en te tonen hoe hard er gewerkt wordt door het Indonesische team aan het welzijn voor minder fortuinlijke kinderen.

Vrijwilligers gevraagd!

Stichting Kolewa organiseert een aantal keren per jaar leuke evenementen en is aanwezig op bijvoorbeeld jaarmarkten en braderieën.
Voel je je betrokken bij onze projecten en zou je het leuk vinden om af en toe eens mee te gaan en te vertellen over onze projecten en onze spulletjes te verkopen? Of misschien wel eens wat te bakken of Indonesische hapjes te maken? Of heb je andere talenten/ideeën die bij Stichting Kolewa goed van pas kunnen komen?
Laat het ons graag weten via 
pr@kolewa.com of bel met Annemiek van Haastregt op 06-24254499

Schoon drinkwater: voor ons gewoon, voor hen een groot probleem

We schreven al eerder over de problemen die er veelal in de arme gebieden zijn met verontreinigd water. Er is dan ook veel belangstelling voor ons waterfilterproject, waarbij een familie met 1 eenvoudige waterfilter ruim 2 jaar voorzien is van schoon drinkwater. Hierdoor zijn er veel minder ziektes. We hebben een filmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe het werkt. Help mee om meer families gezond te houden! Doneren kan bijvoorbeeld via onze actie op Geef.nl

Samenwerking met Mijn Tafel

De Raadhuisstraat in Alphen a/d Rijn is een broedplaats voor sociale initiatieven. Winkel-vrijmarkt mijnTafel koos haar buur Stichting Kolewa uit als haar goede doel voor het komende half jaar. Een prachtig gebaar waar wij mijnTafel erg dankbaar voor zijn. Tot oktober is alle opbrengst van gedoneerde artikelen voor Kolewa. Iedereen kan hiervoor ook eigen spullen aanleveren. Dus: heb je nog wat leuks? Zet het dit keer niet op marktplaats en breng het zeker niet naar de kringloop maar naar mijnTafel aan de Raadhuisstraat 138. De gehele opbrengst komt ten goede aan Stichting Kolewa. Denk aan boeken, kleding, spullen voor in huis, alles kan! Geef wel aan dat het voor Kolewa bestemd is!!

We verkopen daarnaast ook leuke spullen rechtstreeks uit Bali. De populaire rotantassen (klein en groot), dromenvangers, sieraden, shoppers van afvalplastic, kom vooral gauw eens snuffelen!

Tim en Tom gaan fietsen & filmen voor Kolewa

Tim & Tom zijn twee bevlogen jonge ondernemers. Ze hebben samen het bedrijf Tim & Tomproducties.nl opgericht, een jong mediabedrijf gespecialiseerd in het maken van animaties en bedrijfsfilms. Recent hebben ze een bijzondere actie gelanceerd: Tim & Tom gaan namelijk fietsen naar Parijs om daarmee geld op te halen voor Kolewa. Jouw steun kunnen deze toppers goed gebruiken! In oktober komen ze naar Bali om een documentaire te maken over onze projecten. Nu hebben ze al een filmpje gemaakt over hun uitdagende fietstocht. Kijk hier hoe je hun actie kunt steunen...

Voordeel voor u en ons: Steun Kolewa met belastingvoordeel 

Wilt u Stichting Kolewa voor langere tijd financieel steunen en een deel van uw donatie terugkrijgen van de Belastingdienst? Dat kan! Als u tenminste 5 jaar een vast bedrag per maand of per jaar schenkt en dit vastlegt in een schenkingsovereenkomst is uw gehele gift aftrekbaar voor de belasting, omdat Stichting Kolewa is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Stichting Kolewa steunen met een periodieke gift is (fiscaal) dus voordelig voor u. Voor ons geeft een vaste bijdrage meerdere jaren achtereen meer zekerheid. En dat is weer heel belangrijk om de kinderen binnen onze projecten te kunnen blijven steunen. Wanneer u donateur en vriend wordt ontvangt u bovendien gratis het boekje "Geluk op recept", aan ons beschikbaar gesteld door de auteur Francois Geelen.
Meer weten? Neem contact op via PR@kolewa.com

Kolewa ook in 2019 op de Alphense Jaarmarkt

Vorig jaar hebben we tijdens de Alphense jaarmarkt veel bezoekers aan onze Kolewa kraam gehad die meer wilden weten over Kolewa, mooie Bali spulletjes kochten en even konden ontspannen tijdens een stoelmassage door Julia, Wanda of Bettina. De jaarmarkt trekt ieder jaar weer heel veel mensen die van heinde en ver komen voor een gevarieerd programma. Net als vorig jaar zal Kolewa ook dit jaar present zijn in de Raadhuisstraat met een stand vol leuke spulletjes, lekkers, informatie en de stoelmasseurs. De datum is woensdag 18 september. We hopen weer veel vrienden van Kolewa te mogen begroeten!

Recept: Kip met mango

Een makkelijk en zomers recept.  Ingrediënten: 500 gr kipfilet in blokjes - 1 mango- verse koriander- 4 eetl. pistachenootjes ongezouten- 1 ui -200 gr peultjes- 5 eetl. ketjap -peper en zout -1 tl gemalen komijnzaad- 1 eetl. olijfolie.

Bereiding:
Snipper het uitje en bak deze in de olijfolie. Voeg de kip toe en bak deze in 5 minuten lichtbruin. Roer de peultjes er door en bak nog 5 minuten mee. Bestrooi met peper, zout en komijnzaad. Schil de mango en snijd in stukjes. Roer deze samen met de ketjap en de pistache nootjes door de kip. Hak de koriander fijn, voeg toe en laat het geheel nog 5 minuten sudderen. Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Serveer de rijst op een bord en schep de kip met mango er op. Lekker met wat kroepoek. (Bron: www.leukerecepten.nl  )